lauantai 20. helmikuuta 2010

Tornio Ryhmis 20.02.2010

Utställning Torneå, kritik kan hittas nedan på svenska, domaren Gertrud Hagtsröm.

Meidän kone pimahti lopullisesti ja käytössä vanha ja hidas läppäri, joten kuvasato ja videot jäävät nyt sinne kameralle. Näyttelyssähän me tänään käytiin, ihanan lämpimäksi oli halli saatu, ehkä ihmisten ja koirien paljoudesta, joten siellä tarkeni mainiosti ilman toppavaatteita, ne sai riisua kehänlaidalle. Ulkona nimittäin oli lupsakat -30. Saldona Laivakankaalta Foxylle EH ja Lisalle HYL :( Gertrud oli tosiaan vähän tiukempi täti, vain 1 narttu sai ERIin ja sehän oli Maki tuolta Sodankylästä, onnea Makille ja PU3:lle Dimille :) Nyt pääsen pitkästä aikaa analysoimaan tuomarin sanomisia, joten tässä tuleekin sitten tuutin täydeltä!!

Harmittaa pikkuisen tuo Lisan tulos ihan Sarinkin puolesta, tiesin kyllä ja varmaan Sarikin, että hylkäyskin on mahdollista värikkään ja lisäksi vielä sileän nartun kanssa, mutta että heti ekasta näyttelystä. Meinasi itkukin melkein tulla, vaikka kehässä jaksoinkin hymyillä tuomarin kettis ja brassi kommenteille. Noh, eihän sille tietenkään minkään voi. Nyt kävi näin. Koirista sanottiin seuraavaa (arvostelut oli tosi huolimattomasti kirjoitettu ja niissä oli melko paljon virheitä verrattuna siihen mitä tuomari oikeasti sanoi. Joten oli korvatarkkana ja tässä mitä kuulin:

Lisa JUN hyl (Junnukehässä yhteensä kolme narttua, olisivatkohan muut saaneet eh:ta..)
Feminin, men ganska otypisk huvud. Bra hals. Välformad bröstkorg, slutande kors. Bra svansättning och svans. Inga vinklar fram eller bak. Fin päls men övertecknad. Raka, fina fram ben. Rör sig väl.

(jotain käännöstä kun ihan kaikkea en osaa: narttunaimainen, mutta ei niin rodulle ominanen pää, hyvä kaula. Hyvinmuodostunut rintakehä, lyhyt? lantio, hyvä hännänkiinnitys ja häntä. Ei kulmauksia edessä eikä takana. Hieno turkki, mutta liian värikäs. Suorat, hyvät jalat. Liikkuu hyvin.)

Foxy AVK1 EH
Feminint huvud och uttryck. Saknar premularer (Saknar bara en P2:an...). Tillräcklig hals. Knappt vinklad skuldra. Kraftig bröstkorg som är lite kort, slutande kors. Låg ansatt svans. Knappa vinklar bak. Utmärkt päls (Tack för det! :D). Rör sig ok sidan, lite strangt fram.

(Suomeksi: Narttumainen pää ja ilme. Puuttuu välihampaita, (vaikka siis vain yksi P2 puuttuu...). Riittävästi kaulaa, heikosti kulmautunut olkavarsi. Voimakas/jykevä rintakehä, joka on hieman lyhyt, lyhyt lantio. Matalalle kiinnittynyt häntä. Heikot kulmaukset takana. Erinomainen turkki (että jotain edes! :D). Liikkuu hyvin sivusta, hieman ahtaasti takaa.)

Lisan arvostelu oli tosi kiva minusta, ehkä kiltteyttään kirjoitutti sitten noin, tuomari sanoikin, että Lisa on tooosi söpö ja nätti, mutta ei hänen mielestään parsonin näköinen ollenkaan, vaan muistuttaa vartaloltaan enemmän kettuterrieriä ja pään osalta brassia. Sitähän minä tietenkin vähän odotin, vaikken ääneen halunnutkaan ennen näyttelyä sanoa, vaan toivoa parasta! :) On kai se vähän brassin näköinen värinsä kanssa ja kun on noin pieni pirpanakin, mutta kyllä jos sillä parta olisi, karvaa enempi ja väriä vähempi, niin ei se hylättyä olisi saanut varmasti. No mutta näin nyt, sileä ja värikäs on aika huono yhdistelmä näyttelyjen kannalta vaikka kuinka kovasti olisi parson sisimmässään! :D Me lähdetään sitten kesällä näyttelemään sitä sisintä tuonne agilitynurmille. ;) Sitä paitsi, minusta vähän liioiteltua sanoa, ettei kulmauksia ole ollenkaan. Ainahan niitä on vähän. Jopa kettiksillä. (heh , myös Foxya sanottiin kettikseksi sen ekassa näyttelyssä!! :D)

Foxyn arvosteluun olen kuitenkin tyytyväinen, sehän tuo vain julki tuomarin mielipiteen Foxystä tänään, tykkään sitäpaitsi, että Foxyn liikkeet ovat tällä hetkellä surkeat, kuten myös seisominen, ei ollenkaan sitä tyypillistä taakse potkaisemista, vaan seisoa pönötettiin hyvinkin neliönä. Foxy oli selvästi tullut tekemään jotain vauhdikasta, kun en saanut sitä oikein kävelemäänkään nätisti. Ehkä nakki olisi ollut sille parempi palkka kuin pallo... :) Mutta ei me Gertrudilta oltaisi Eh:ta parempaa saatu varmaan toisenakaan päivänä, tiukka täti!!

Olin Lisan aikana kehässä hieman pihalla, montako kierrosta ollaan menossa ja kun tuomari nosti sormensa meidän kohdalla (mentiin siis ekana) arvelin, että nyt mennään pöydälle, mutta tuomari sitten siitä vähän hermostuneena viittoi meidät vielä kiertämään ympyrää ja kun vihdoin sain laittaa Lisan pöydälle kysyi hän minulta "Don't you think movement is not important?" No eihän siihen voinut vastata kuin että en tietenkään, mitähän hän oikein oletti, että minä vastaisin? Että ihan huuhaahommaa, antaa kuule ajokoirien vaan juosta (siinä viereisessä kehässä) ei pikkuterrierit ole juoksemista varten jalostettu ;)

No juu, mutta minusta se oli melkosta hyvä tuomari ja hyvät mielipiteet sillä oli, joten ei se sinänsä ollut ihan turha reissu. Marjaanankin pää pystyyn ja kalenteriin päivä merkille jollein kivemmalle tuomarille ;) Se nyt vaan ei osannut arvostella sileitä. Piste! Ja tosiaan, viimeksi Suomessa käydessään oli 27:stä parsonista 20 saanut erin, mutta selvästi tuomari on saanut enemmän kokemusta rodun tuomaroimisesta ja päässyt muodostamaan oman näkemyksensä ideaalista, koska nauhaa tuli kaikenväristä.

Hoh, mutta nyt riittää löpinöinti.

6 kommenttia:

  1. =) kyllähän sitä osasi odottaa, mutta toisaalta, mielummin HYLSY kuin tyydyttävä ;)

    Lissu ei värinsä puolesta ole kyllä näyttelykoira ja kun tosiaan on vielä sileä.... se oli jo pentulaatikossa selvää ;) mutta, muissa harrastuksissa varmasti omiaan... Ja kauneus on aina katsojan silmässä, ja väriä tämä rotu tarvitsee!!!

    Eli ei tartte olla pahoilla mielin, Lisa on aivan ihana koira =)

    VastaaPoista
  2. Ei yhtään kannata Lotta murehtia, uusia näyttelyitä tulee ja aina kauneus on katsojan silmissä. Jos et sattunut huomaamaan niin toinen "brassi" tuli perässä. kemissä Ilona sai hylsyn juuri sen takia, että näyttää Brasilianterrieriltä. Nytkin hirvitti niin maan kovasti, kun tiesi tuomarin tiukkuuden. Nyt vaan tuomaria häiritsi vääränlainen pää, siis toisin sanoen "brassimainen pää" ja sehän on selvä,ettei nuilla sileillä ole mikään piilossa.

    VastaaPoista
  3. Älä Lotta mitään murehdi ja kuten Kirsi tuossa edellä sanoi, niin uusia näyttelyitä tulee. En kyllä ymmärrä miten Lisan pää on brassimainen, onhan parsoneita noita värejä muillakin. No on tietty brasseillakin. Anyway, nenu kohti uusia seikkailuja :o)

    VastaaPoista
  4. Tuomari oli todellakin tiukkaakin tiukempi! Onneksi sitä ei häirinny Dimin terrieri temperamentti... Uusiin koitoksiin vaan!

    VastaaPoista
  5. Minusta se on hirvittävän väärin että sileän parsonin pitää olla huomattavasti parempi kuin karkeakarvaisen menestyäkseen näyttelyssä yhtälailla. Ihan oikeesti se ei ole reilua.

    Jos Upilla olisi ennemmän karvaa niin tuntuisi että sellaisia "pikkuvirheitä" voisi jopa yrittää "loiventaa", mutta mitään et pysty peittämään tai tuomaan esille sileän karvan kanssa.

    Tämän rodun rikkaus on sen monimuotoisuus, kolme karvanlaatua, useita eri väri koktaileja yms. Sileitä pitää olla niin kuin värikkäitäkin! Minusta olisi kuollettavan tylsää jos kaikki parsonit olisivat white&tan ja brokenkarvaisia.

    Mun parhaalla ystävällä on brasseja ja mitä olen kuvia katsonut Lisasta niin ei se kyllä brassikehässä pärjäisi, näyttäisi liikaa parsonilta ;).

    Mun mielipide on se että HYL on ehkä turhan jyrkkä arvosana. Yhtään se ei ketutusta helpoita, mutta onneksi tämä arvosana on vain yhden ihmisen mielipide, yhtenä päivänä, yhdestä koirasta.... että kun Lisa seuraavasta näyttelystä ottaa jonkun toisen arvosanan niin voit pyyhkästä pyllyä tuolla hylsyllä!

    Sileäkarvaisten parsonien puolesta; Kaisa

    VastaaPoista
  6. Ihan totta turisette, ettei sileät saa ansaitsemaansa arvostusta tämän rodun parissa, mutta kukapa senkin niille tuomareille saisi taottua kalloon?

    Sekin on sitten niin naurettavaa, että se erinomaisen ja ällistyttävän upea sileä koira ei ikinä kuitenkaan yllä sen toisen melkein yhtä upean karkeakarvaisen tasolle, joka varmasti vie aina sen voiton. Ihan vaan koska se sileä on niin "kumman" näköinen verrattuna parrakaisiin.

    Ja kyllä minustakin brasseilla on huomattavasti jotenkin kissamaisemmat piirteet, ei se pärjäisi Lisa brassikehässäkään, kettiskehästä puhumattakaan.

    C'est la vie, kyllä Lisa (espanjaa suom. sileä) sen ymmärtää ;) Tai oikeammin, ei se itse asiassa välitä pätkääkään.

    VastaaPoista