keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Ekinokokkoosi

(huom. korjaus lukemiin koskien tutkittuja kettuja / näytteitä Ruotsissa 2012)


Ihan taviskoiranomistajana haluaisin palata jälleen tähän 2012 alkuvuodesta voimaan tulleeseen heisimatolääkitys ohjeeseen jonka Evira julkaisi. Koskien siis Ruotsista Suomeen tulevia koiria tai koiria jotka matkustavat Ruotsissa.

Luin juuri läpi 12 vuotta sitten julkaistun riskinarvioinnin Echinococcus multiloculariksen leviämisestä Suomeen ja Suomessa. Se vahvisti omia käsityksiäni taudista, loisesta ja sen leviämistavoista sekä mielipidettäni nykyisestä taudin hallitsemiskeinosta estääksemme sen leviäminen Suomessa.


Olen tällä hetkellä koiran kasvattaja Haaparannassa, Ruotsissa ja rotunani on kettua metsästävä rotu, parsonrussellinterrieri. Omien koirieni kanssa en metsällä käy, mutta tulevaisuudessa sekin saattaa olla suunnitelmissa, sekä Ruotsin, että Suomen puolella. Ja siinä tapauksessa madotuksesta kyllä pidettäisiin todella tarkkaan huolta, vaikka metsällä varmaan suurimmaksi osaksi käytäisiin vain Suomessa ja suomalaisissa ketuissahan ei ekinokokkoosia todistetusti ole. Tämä oli vain sarkasmia.



Tällä hetkellä on mahdotonta harrastaa tavoitteelisesti koiran kanssa ja samalla toteuttaa eviran määräyksiä koiran madotuksista, ainakaan niin, että oman koiran kanssa saisi asua kotona Ruotsissa. Madottaminen ei kuitenkaan ole pikkuseikka, vaan koiralle iso terveyshaitta joka kerta, puhumattakaan, että se tulisi lääkitä kerran kuussa, läpi koko elämän. Tätähän määräys käytännössä on rajalla asuvalle, rajalla harrastavalle ja kilpailevalle perhekoiralle.


Madotan kyllä koirani säännöllisesti normaalistikin, mutta eläinlääkärissä kerran kuussa madottaminen kuulostaa naurettavalta. Varsinkaan kun kukaan ei ole koskaan passiini kurkistanut noita merkintöjä katsoakseen, niitä ei vaadita mm. näyttelykoirien rokotusmääräyksissä edelleenkään. Kennelliitto ei ole madotuksesta jäseniään informoinut, tai se on minulta mennyt ohi. itse madotuksessakin on eräs epäkohta, joka em. julkaisussakin on kerrottu:


Koska matolääkitys ei tehoa jaokkeissa oleviin 
muniin, matolääkityksen oikea ajoitus tärkeää,
jotta koira ehtii ulostaa jaokkeet ja niissä olevat
infektiiviset munat Suomen ulkopuolella



Mutta niin, jos käyt Ikeassa koirien odottaessa autossa, ne tuskin ovat altistuneet ekinokokkoosille, silti tämän määräyksen mukaan koira tulisi lääkitä myös tuossa tapauksessa. Näyttelyt, eläinlääkärissakäynnit ja kilpailut voisivat olla riski ja ketunmetsästyretket ovat varmasti riski. Mutta pieni sekin, ainakin nykyisten Ruotsissa tutkittujen kettumäärien perusteella.



Lainaan vielä pätkää julkaisun lopusta koskien taudin hallitsemistoimenpide suunnitelmia, joita siis nykyisinkin suuremmassa mittakaavassa toteutetaan:


Koska E. multiloculariksen leviäminen Suomeen 
tapahtuisi todennäköisimmin kettujen,  supikoirien, 
koirien tai kissojen välityksellä, on riskinhallintatoimenpiteissä keskityttävä näiden tartuntareittien 
hallintaan sekä mahdollisen Suomeen saapuneen tartunnan leviämisen ehkäisemiseen. Luonnonvaraisten 
eläinten tartuntatautien leviämisen ehkäiseminen 
on vaikeaa, joten tehokkain vastustoimenpide 
on tartunnan maahansaapumisen estäminen. 
Elintarvikkeiden tutkiminen loisen varalta on 
käytännössä erittäin vaikeaa, joten niiden osalta 
ei hyvää riskinhallintatoimenpidettä ole olemassa 
lukuunottamatta lähtömaan ekinokokkitilanteen 
huomioimista tuonnin yhteydessä.  Tämäkin 
tuottanee vaikeuksia käytännössä.

Luonnonvaraisten eläinten saapuminen Suomeen
ei ole hallittavissa normaalitoimenpitein, joten
tämän tartuntareitin todennäköisyys levittää loinen  
Suomeen riippuu Suomen lähialueiden tilanteesta ja
niissä toteutettavista riskinhallintatoimenpiteistä.
Endeemisiltä ekinokokkoosialueilta tuotavat
koirat voidaan vaatia lääkittäviksi pratsikvanteelia
sisältävillä loislääkkeillä ennen maahan tuontia.
Tärkeintä lääkitys on sellaisten koirien kohdalla,
jotka ovat tuontimaassa päässeet liikkumaan vapaasti
luonnossa (esimerkiksi metsästyskoirat).



Tilanne on tuskin tästä merkittävästi muuttunut? Metsästyskoiria omistavana ymmärrän todellisen vaaran loisen leviämiselle koirien kautta jotka metsästävät, olipa saaliina sitten myyrä tai kettu. En taas ymmärrä pakollista madottamista kaikille, ihan tavallisille seura- ja harrastuskoirille, kun kettujen tai myyrien ekinokokkosin levinneisyyttä ei voida tarkkaan määritellä ja varsinkaan siksi, etteivät läheskään kaikki koirat ole metsästyskäytössä, käy metsissä tai kulje edes irtonaisina.


Määräys mahdettaisiin ottaa vakavemmin vastaan, mikäli se olisi rajoitettu koiriin joilla on todellinen vaara toimia pääisäntinä loiselle, kuten metsästyskoirat, saalistavat, irtonaisina kulkevat jne. Ja tuolloin informaatiota madotuksen tärkeydestä levitettäisiin nimenomaan noilla tahoilla. Koska kissat, ketut ja supit kantavat loista (jopa todennäköisemmin), eikä niiden kulkemisia tai madottamisia voida vahtia, on mielestäni kohtuutonta vaatia madotusta tavallisilta perhekoirilta, jopa kerran kuussa, koko loppu elämänsä ajan.

Entä lopetetaanko madotusvaatimus siihen, kunnes loista Suomessa löytyy? Mitä silloin ollaan voitettu tällä madottamisella? Ruotsissa on vuonna 2012 tutkittu vajaat 450 näytettä (joista jopa 20% pohjoisesta: västerbotten, norrbotten), tavoitteena edelleen 4000 tutkittua näytettä vuosien 2012-13 aikana. Uusia loistapauksia ei ole löytynyt. Vuonna 2011 kokonaisia kettuja tutkittiin yhteensä vajaat 3000, joista tartuntaa löytyi 4kpl. Ruotsi tosin on tutkinnoissaan huomattavasti asettamistaan tavoitteista jäljessä, mikäli olen oikein ymmärtänyt.

Kaipaisin myös arviota seuraavasta, mitkä ovat todennäköisyydet, että alla olevat esimerkit levittäisivät tautia Suomeen:

- villieläin?
- kissa?
- metsästäväkoira?
- perhekoira/harrastuskoira?
- elintarvike?
- marjastajat?
- muu?

Ja miksi juuri koiriin on päätetty kohdistaa tämä? Koska muutoinkin ovat tunnollistaa porukkaa rokotteiden ja aiempien (naurettavien) vasta-ainemääritysten kanssa? Tällä hetkellä uudesta säännöstä koiranomistajien keskuudessa taitavat eniten stressta juurikin harrastajat (näyttelyt & koiraurheilu) ja heille asetetaan suurimmat paineet ekinokokkoosiin levittämisestä Suomeen ja ovatko nämä koirat kuitenkaan se suurin riskiryhmä? Kohtuuttomalta tuntuu, edelleen.

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjotus, lähetä tämä johonki koiralehteen tai jonnekki, missä se saa huomiota ja kannanottoja

    VastaaPoista
  2. Ekaks ei lähteny millään ja sitte tuli tuplat

    VastaaPoista