torstai 10. lokakuuta 2013

Voi kauhistuksen rasvahapot! (linkkejä aiheesta lisätty)

Kävimme Igsyn kanssa eilen lääkärissä. Se on siis kutissut normaalia enemmän edelleen ja minustakin karva on hieman kuiva ja nahka voisi olla kimmoisampi. Siltä otettiin ihonäytteet kynsien tyvistä, koska ne olivat hieman tummuneet etujaloissa, sekä korvista, niissä oli nyt jonkin verran töhnää, en varta vasten niitä puhdistanut tätä varten. Lisäksi vietiin tutkittavaksi myös pissanäyte.

Kynsistä löytyi jonkin verran normaalia enemmän hiivaa / bakteereita. Joten niitä varten saimme mukaamme DermAcetic Wet Wipes pyyhkeitä, joilla ohjeistettiin kynsien tyvet puhdistamaan 2krt päivässä kahden viikon ajan. Pitää olla varovainen kuitenkin, tuntuu, ettei voi olla kovin hyväksi koko ajan ärsyttää kynsiäkään sormella ihon alle pyyhkeitä työnnellen - etteivät hoidosta ärsyynny!

Korvissa kaikki oli ok, niitä varten ei saatu mitään ohjeistusta. Pissanäyte ok.

Lääkäri selvästi huolestui kun kuuli, että raakaruokin. Kyseli tarkkaan miten ja millä, mitä ravintolisiä annan (en oikeastaan mitään, vain vehnänalkioöljyä ja kananmunankuorijauhetta, jos niitä nyt voi ravintolisiksi edes kutsua) ja toki sai minutkin lopulta vähän huolestumaan. Hän ehdotti minulle vaihtamista Royal Canin Junior -ruokaan, no en aio vaihtaa, mutta sanoin, että voihan sitä harkita, jos ei parannusta muutoin löydy.

Käytiin läpi mm. rasvahappojen tarvetta koirilla ja lääkäri tenttasi erityisesti öljylisiä, saako pentu tarpeeksi linolihappoja vrt alfalinoleeneihin. Eli normi suositus on sama kuin ihmisellä, 5:1 omega-6 : omega-3. Ja viikossa tällaista öljyä jossa suhteet on oikeat, pitäisi antaa 28ml, enkä minä ole antanut aivan niin paljon. Joten tätä tulisi lisätä ruokavalioon, oli lääkärin ohje.

Nyt kuitenkin asiaa koko aamun tutkittuani, on käynyt ilmi, että linolihappoa, eli omega-6 happoa löytyy mielinmäärin tavallisista öljyistä, kuten rypsi, auringonkukka jne, joita koirani myös viikottain saavat. Omega-6 on myös lihassa ja kananmunassa erityisen paljon ja sitäkin koirat saavat viikottain - runsaasti! Ainoa puute saattaa tulla omega-3 hapoissa, koska en tarjoa lohta ollenkaan riittävän usein. Joten lohiöljy menee hankintaan. Olen antanut sitä koirille kausittain, mutta nyt taas pidempi väli tullut edellisestä kerrasta ja sen voisin todella ottaa käyttöön päivittäin (samoin lapsille kalaöljy-valmisteet - niin, ja itselle!!).

Huomiona vielä, että normaali, terve, ei erityisen kovassa rasituksessa oleva koira, tuottaa itse muut tarvitsemansa rasvahapot, kunhan omega-6 saanti on turvattu. Eli jos lohiöljy on koiralle jäänyt ostamatta, ei se maailmaa kaada, mutta ei se huonokaan lisä ruokavalioon ole! Varsinkaan pennulle! :) Ihmiset sen sijaan eivät niin hyvin itse tuota omia omega-kolmosiaan, joten mars kauppaan siitä kalakapselia katselemaan!

Omega-3 onkin todettu edesauttavan ihon hyvinvointia, joten toivotaan, että Igsyn kutina helpottaisi kuurin myötä!

Ja jotta en esiintyisi kaikkitietävänä rasvahappojen suhteen, tässä tiedonjanoisille pari linkkiä, joista itse asiaa olen opiskellut, ihan kaikkia lähteitä en edes muista (ainakin mm. fineli.fi) mutta tässä tärkeimmät:

http://www.nutrolin.fi/mitka-rasvahapot/

http://www.katiska.info/ravitsemus/rasvahapoista-yleisesti/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti