lauantai 31. maaliskuuta 2012

Laumahierarkiasta, onko sitä?

Menin heittelemään Foxylle palloa hankeen tuossa päivä muutama sitten, olikohan keskiviikko. Ei sitä välillä paljon ajattele... useamman kerran jo heiteltyäni hoksasin, että lumi on melko kovaa ja katsoin sitten tarkemmin typykän kroppaa, polvet veresti ja ranteen anturoissa selkeää punoitusta myös. Tuohan nyt juoksee vaikka veitsenterien päällä, jos sinne pallo nakataan... Nyt sitten kun hanget ihanasti kestää täällä meilläkin, niin ei ollenkaan uskalla juosta hangilla kuten nuo kaksi muuta, vaan vasta "kovalla maalla" kulkee rennosti.

Meillä on myös käytäntö nykyisin sellainen, että Jore kiusaa ja komentaa Foxya vähän väliä. Esim. aitaukseen laitettaessa Jore oikein odottaa, että pistän oven kiinni ja käy Foxyn päälle, se kestää ehkä pari sekuntia, mutta silti, se aina muistuttaa Foxya "sen paikasta". Toinen on sitten sisään tultaessa, sama juttu. Ja pihalla jos ovat yhtä aikaa menossa ja villeilemässä, niin Jore alkaa ensin Foxylle, jos jollekin. Niin osa tuota lenkillä hidastelua on myös sitä varmasti, että hitaasti mennessä ei ainakaan saa turpaansa. Joskus se on kyllä myös leikkiin hakua, mutta Lisaa se ei komenna, siltä tulee heti takaisin, kun se on sellainen, että sen nenille ei hypitä, se kuumuu ihmisellekin todella herkästä ei pure, mutta ärisee ja hermostuu. Sitten taas Lisan ja Foxyn välit on tosi kummalliset. Foxy ei ikinä tervehdi Lisaa. Lisa taas tervehtii Foxyn aina, heiluttelee häntää kun se tulee ja kulkee vieressä, lipoo huulia jne. alistuvaa, tai niin minä sen tulkitsen. Tuo Joren käyttäytyminen kun taas antaisi olettaa, että Lisa on pomo. Mutta sitten taas Lisan käyttäytyminen Foxya kohtaan on tosi ristiriitaista...

Voihan olla, että pentujen jälkeen Lisa ja Jore ovat lauman alfapari kuitenkin. Foxy oli myös Lisan pentujen jälkeen todella rentoutunut, leikki leluilla keskellä lattiaa, sai hepuleita sisällä ja ulkona, aivan kuin se olisi helpottunut siitä, ettei hänellä ole vastuuta pennuista ja laumanjohtajuudesta (susilaumassahan vain alfapari lisääntyy). Mutta sitten taas on mahdollista se, että näiden käyttäytymiseen pitkälle vaikuttaa myös monet muut asiat. Ihmisten johtajuus ja niin edelleen, eihän näitä susiin voi enää verrata muutenkaan, vain jotain viitteitä hakea sieltä kautta... Mutta hukassa olen edelleen sen suhteen, mitä näiden päissä liikkuu ja kuka on kellekin mikä. Foxy vaan on luonteeltaan laumassa väistävämpi. Se ei ala Joren leikkiin hakuun kuin harvoin (aika ennen juoksuja) eikä toisaalta välitä sen kiusaamisista. Jos se välittää, niin se pistää hanttiin ja syttyy hetkellinen rähinä, siis kovaa ääntä, ei muuta. Tappeluja ei ole tarvinnut todistaa kenenkään välillä.

Edelleen tosin toivoisin, että Foxy pystyisi jättämään jäykistelyt pois, ne ainaiset hännän nostelut ja itsensä isoksi tekeminen Lisalle aina kun näkee sen tarpeelliseksi. Nykyisin kuitenkin koiria kestää hyvin nostella ja käsitellä, kun vuosi sitten sekin saattoi jo aiheuttaa kiristyneitä katseita. Pyrinkin pitämään kaikki boastailut minimissään, eli puutun niihin heti ja Foxyhan on melkein aina se joka aloittaa. Kun olisi enempi tietoa ja taitoa, niin osaisi tulkita näitä paremmin... Sitten kun oman vaikeutensa aiheuttaa myös se, että Foxy on ensisijainen treenikoirani. Se pääsee mukaan eniten, sitä hierotaan eniten jne. Eli tekisikö sitten tuo taas Foxylle epäselväksi sen tilanteen, olisiko Lisa muutoin se pomo, mutta koska Foxy saa eniten huomiota, niin olettaako se sitten olevansa muuta kuin mitä se on?

Ruoasta nämä eivät ole tapelleet, voivat syödä tuskitta samalta lautaselta jotain Ilsen jämiä esimerkiksi, eikä siinä ole ongelmaa, ja niille voi nakella makkaraa ja juustoa jne lattialle koko porukalle kerralla, mutta jokainen saa kyllä oman oikean ruokansa omalta lautaseltaan ja luut pyrin antamaan niin (historian vuoksi) että Lisa tai Foxy on suljettu eri huoneeseen / häkkiin, vaikkeivät nämä yleensä toisiltaan luita koettakaan saada. Jos joku hylkää omansa ja lähtee aikaisin pois, niin se kyllä sitten viedään, oma moka. Mutta ovatkin paremmin motivoitavissa palloilla jne. eli se on se juttu, mistä sitten uskon, että kahakkakin voisi syntyä, jos oikein vasiten härkitään ja kuumennetaan, leluja meillä ei koirille siis edelleenkään lattioilla ole.

Eli yhteenvetona voisin sanoa, että laumassa voisi asiat olla paremminkin. Auttaisiko lie esim. Joren jäähyttäminen, jääkauden pito tms. se kyllä saa viimeisenä ruoan, mutta esim. ulosmenoissa pitäisi olla tarkempi, niissä se hakee aina sen ykköspaikan aitaukseen vietäessä, lenkille mentäessä taas viimeisenä. Rapsutukset se hakee myös ekana, jos antaa, että tiukempikin tietenkin saattaisi olla...

No, nuo alussa kertomani verestykset hävisivät seuraavaan päivään, tummelilla niitä rasvasin. Meillähän on huomenissa kisat Oulussa. Minejä on roppakaupalla, että toivoa sopii jotta nollia tulee, niin päästäisiin vähän vertailemaan tuloksia niiden huippujen kanssa :)

1 kommentti:

  1. Kyllä tuo lauman välinen asema on minusta yhtä tiedettä, kun koirat ovat luonteeltaankin niin eroavaisia että voivat olla pomoja vaikka vaikuttaisikin että eivät ole...ehkäpä tuo jore vaan epävarmuuttaan komentaa ja yrittää rehennellä ja foxy on sitten niin vahva ettei kehtaa "kakaralle" alkaa rähiseen ja sen vuoksi antaa höykyttää. Ehkä foxy kokee sen paremmaksi kuin alkaa aiheuttamaan konflikteja ja jännitystä heidän välillään. Tiedä häntä..Meillä on myös turhat jäykistelyt jääneet vähemmälle, itse asiassa ehkä zeldan tulo on jopa auttanut tätä. Oppii jotenkin itse seuraileen nuiden suhtautumista zeldaan ja sen hömppään olemukseen ja kuinka ne reagoi sen "ylenemisrityksiin". Itse tosin komennan heti zeldaa jos se yrittää pistää päätä selän päälle jollekin tms, mutta nätisti vaan sanoen nyt riittää ja etten äänellä kiihdyttäisi tilannetta, tämä on vielä riittänyt. Tosin en minäkään heittele leluja enkä leiki vetoleikkejä niillä yhdessä, yksi koira kerrallaan vaan, eli saavat oppia antamaan leikkirauhan ja odottamaan vuoroaan. Lelut meillä on esillä ihan zeldan vuoksi, kun se niillä viihdyttää niin ihanasti itseään ja muut niistä ei välitä, se vetää rallia ihan itekseen :)
    Toivottavasti foxyn punotuksen häviää nopsaan ja huomenna kiidetään niitä nollia!! Oli kyllä tosi ihanat hanget :) Huomiseen!

    VastaaPoista