keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Treenit

Olipa kiva treenailla eilen pitkästä aikaa :) Nykyisinhän kuvio menee jotakuinkin niin, että alkutunti on joko teoriaa tai lajikohtaista kuntoilua ohjaajille ja koirat monesti saavat lämmitellä siinä samalla. Tänään harjoiteltiin ohjaajien räjähtäviä lähtöjä, pysäytyksiä, peruutuksia ja muutamia käännöksiä. Eli hurjaa vauhtia eteen Mikan käskystä, peruutusta käskystä, seis käskystä tai käännös. Koirat irti mukana koko ajan :) Ei niiden tarvinnut katsekontaktissa olla, kunhan siinä hengasivat ja seurasivat ohjaajan liikkeitä tai askellusta. Foxy oppi melko pian hidastamaan jo tihentyvistä askelista kun tuli peruutuskäsky, mutta viimeisellä kerralla se jäi jo aika häiritsevästi himmailemaan jalkoihin, kun koetti koko ajan ennakoida minun seuraavaa liikettäni. Ja niin, onnistuinhan minä muksahtamaan kerran nurinkin ekoja kertoja peruuttaessani, häntäluu vähän kopsahti, mutta kokemuksesta tiedän, että siihen olisi voinut sattua pahastikin. Nyt tuskin on enää edes kipeä. Treenitkin pystyin vetämään ihan normaalisti loppuun asti.

Urheilusuoritusten jälkeen rakennettiin kierrä -rata, jossa siis viisi estettä; kaksi putkea ja kolme hyppyä asteltuna jotakuinkin näin:





















Jokainen hyppy periaattessa käskytettiin siis "kierrä" käskyllä, paitsi aivan viimeinen. (Periaattessahan jos haluaa, voisi viimeisen esteen ottaa taas ensimmäiseksi kierräkäskyllä ja tehdä rata useasti peräkkäin) Foxyn kanssa ollaan aina käytetty hyppykierrä käskyä, koska se opetettiin meille niin ja nyt sitten jätettiin se hyppy käsky pois ja hyvin meni. :) Vähän epäilin sen kiertämiskykyjä, mutta päättelin tämän niin, että koska yhdenkään esteen takana ei ole voimakkaasti vedättävää seuraavaa estettä, on koiralle luontevaa kääntyä seuraavaksi ohjaajaa vasten ja kuunnella seuraavaa käskyä. Foxy nimittäin kääntyi aina hyvin. Emme ehtineet ottaa radan kuin kerran (tai siis kahdesti omalla vuorolla) rimat olivat alhaalla ja neuvoksi saatiin sitten vähitellen nostaa rimoja korkeammalle, kun on muutaman kerran harjoiteltu oikeaa kääntymistapaa. Minun piti lähteä hakemaan Esa töistä :P Vaikka juuri olisi ollut niin tärkeät treenit... No, tätä voidaan onneksi hyvin harjoitella itsekin. Foxy irtosi hyvin putkiin, mutta hyppyjen jälkeen oli kuitenkin hyvin kuulolla seuraavaa estettä varten.

Then in english ;) Yesterdays training was about quick and effiecient turns at jumps. The drawing above shows our drill from yesterday. Foxy was surprisingly good at listening and taking good, efficient turns at every jump, but I believe that only because there are no other obstacles pulling the dog to make it's own decicions on which one to take next, it most likely will listen to you where to go next. And you can easily place yourself accordingly, that the dog will have no other option as to go where you guide it to.

It was a good drill for turning, and I'm sure we will build that same track for several times later on. :) First time all the bars were down. Next step would be to place them a little higher (15cm) then again little higher etc. This way the dog will more likely learn the correct way of taking the jump instead of jumping ahead and after wards taking the turn. What I mean is that the dog should learn to turn WHEN jumping and not afterwards.

You can also repeat the drill by turning after the last jump and doing it all over again. :)

I should really study some english vocabulary for agility... Otherwise everyone will just end up wondering what an earth am I trying to say... ;) Please, if you know the correct word for those turns around the jump, tell me - is it swing?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti