Olen viimeaikoina eksynyt blogeihin, joissa shelttejä tms. ajatuksia lukevia rotuja harrastaneet / harrastavat ovat jostain kumman syystä sekaantuneet parsoniin, jopa niinkin suuressa määrin, että ottaneet sellaisesta treenikaverin itselleen. Niinkin ymmärrän, jos joku parsonin omistaja ja erityisesti joku sellaisella epätoivoisesti jo harrastava harkitsee sheltin, bortsun tms. ottamista (tai jopa oikeasti ottaa sellaisen muiden parsoneita harrastavien julkisesta paheksunnasta huolimatta), lähinnä siis toiveissa joskus jopa lajissa menestyäkin, vaikka muuta väittävät.
Älkää ottako tätä kirjoitusta vakavasti. Arvostan jokaikistä ihmistä, joka parsonin treenikaverikseen edes kerran valitsee, pitäisi kuitenkin muistaa aina pitää se huumorintaju mukana treenaamisessakin ja erityisesti kisoissa! Ei näiden kanssa muuten pärjää. Enkä puhu kisoissa pärjäämisestä. Vaan ihan molempien osapuolien henkisestä hyvinvoinnista ja tasapainosta elämässä.
Suomesta löytyy useita agilityssa lahjakkaita parsoneita. Lahjakkuuttakin on montaa eri laatua, on nopeita ja itsenäisiä; on nopeita, melko itsenäisiä ja ohjaajaa kuuntelevia; ja sitten on melko nopeita, vähempi itsenäisiä ja ohjaajaa kuuntelevia parsoneita. Sellaisia en vielä toistaiseksi Suomessa tunne, joka olisi sekä tuulennopea että ohjaajaa kuunteleva. Eli se itsenäisyyden hiven siellä monesti "pilaa" kokonaisuuden muutoin täydellisellä radalla, joskin joskus se myös monesti tuo sen ykkössijan silloin kun onnistunut suoritus sattuu kohdalle! Parson harvemmin on sellainen, joka "korjaa" itse ohjaajan tekemät virheet, ei, vaan se toistaa ne sanatarkasti. Eli jos nyt oikein yleistettäisiin, voisin vaikka sanoa, että jos haluaa tietää mikä omassa ohjauksessa on pielessä, voisi joskus kokeilla ohjata parsonia. Ellei jo valmiiksi omista sellaista, itsetunto voi tästä syystä parsonharrastajalla olla toisinaan hieman matalalla. Parson pitää nöyränä (mutta ei saa lannistua!).
Ehkäpä voisin humoristisesti jakaa parsonit seuraavanlaisiin tyyppiluokkiin:
- Raketti - nopea ja itsenäinen (harvemmin hanskassa, mutta silloin kun on, 1. - 2. sija on taattu, melkeimpä kilpaseuran laadusta huolimatta ja radalle saattaa jopa mahtua jokunen ohjauksellinen epäkohtakin..)
- Rakettispagetti - nopea ja taipuisa (voisi olla nopeampikin, onnistuessaan hätistelee kärkeä. "hitaus" voi tosin johtua esim. koosta, rajamini tietenkin menee lujempaa samoilla avuilla, kuin 3-4cm pienempi rotunsa edustaja, eli mene riskillä ja halua ennemmin säkärajaa hipova kuin selkeä mini... niin se vaan on)
- Spagetti - vetelä ja taipuisa (hyvin mukana ohjauksessa, ei hätistele kärkeä aina edes nollatuloksella)
Ja johonkin näistä kategorioista oma parsoni usein asettuu. Eri asia sitten, mikä niistä on paras.... riippuu vähän mitä on vailla.
Jos maailmanmestaruutta halajaa, niin sen on vain pakko olla raketti. Vaatii varmaan vaan aivan käsittämättömät määrät työtä, työtä ja työtä, että siitä oikeasti saa maailmanmestarin ja uskoisin, että kaiken A ja O on ihan se pentukasvatus. Mitä silloin pentuna tulisi oikeasti tehdä, että nopean parsonin saa hanskaan, on sitten minulle mysteeri. Ja iän puolesta menestystä on todennäköisesti tuloillaan vasta joskus 5-6 ikävuodesta alkaen. Jos siis sittenkään. En (ennen kuin toisin todistetaan) jaksa siltikään uskoa, että rakettiparsonista on moninkertaiseksi voittajaksi missään kisoissa. Se vaan on aina kuitenkin melko arvaamaton pakkaus! Mutta luulisi, että useimmalle harrastajalle riittääisi yksi maailmanmestaruus per koira.
Jos pelkkää maajoukkuepaikkaa on vailla, mahdollisesti Suomen mestaruutta ja menestystä kisoissa yleensä, on varmaankin tuo kakkosvaihtoehto se paras. Se vain, ettei sen vauhti ehkä sittenkään riitä, mutta toivottavasti joskus ja jos tuuri käy, niin kyllä arvokisamenestyskin on täysin mahdollista. Tämä tyyppi on siis se, jolla on mahdollisuus tehdä nollia nollan perään, saada muutamat voittonollat vuodessa ja täten siis kerätä mukavasti pisteitä MM-karsinnoissa ja menestyä tosiaan tuurillaan hyvin myös SM-karkeloissa.
Spagetilla ei todennäköisesti enää pärjää nykymaailmassa. Se on lähestulkoon pomminvarma nollakoira, mutta ei enää vauhtinsa puolesta nappaile kolmen parhaankaan sijoituksia kuin harvoin ja ykköspallille päässee ehkä kerran vuoteen, pienemmissä kisoissa, jos sittenkään. Mutta tämä on varmasti se paras mahdollinen kaveri jonka kanssa kisaura korkata. Sen kanssa voit mainiosti harjoitella ja oppia ja sen kanssa on kiva kisata, kun onnistumisia tulee harva se viikonloppu. Kovin kilpailuhenkinen ohjaaja tosin alkaa pian varmasti kaipaamaan jotain säpäkämpää.
Luonteeltaan kaikki parsonit ovat mitä ovat. Jokaisessa kisaajatyypissä mahtaa olla luonteeltaan mitä erilaisempia yksilöitä, on itsevarmaa pärisijää, herkkää tärisijää jopa pelokasta ärisijää ja sitä rataa. Ja sitten on vaan niitä ihan äärilungeja teräshemoja joka tilanteessa, jotka on kotona unelmasohvaperunoita ja töissä tultajatappuraa! Ehkäpä spagettien joukossa on eniten luonteeltaan tasapainoisia, rauhallisia ja ns. helppoja koiria. Etunsa ja haittansa kussakin siis!
Nopeus on perinnöllistä ja parsonit ovat nopeita, yleisesti ottaen. Nopeaa jos olet vailla, ota pentu nopeista vanhemmista. Moni muukin asia on perinnöllistä, joten kannattaa katsoa niitä muitakin kohtia niistä vanhemmista, kuin pelkkää nopeutta. Parson on siitä mainio, että täydellinen agikoira voi myös olla erinomainen rotunsa edustaja ulkomuodollisesti sekä jopa käyttöominaisuuksiltaan (puhun siis metsähommista). Monipuolinen harrastuskoira siis - kuten monessa lähteessä todetaankin. Mutta vain tietynlaisille ihmisille: nimittäin aktiivisille, huumorintajuisille ja ennen kaikkea ahkerille - jos nimittäin haluaa menestyä.
Ja loppusanoina voisin toivottaa teille kaikille paljon onnea, huumoria ja menestystä valitsemallanne tiellä parsonin kanssa < 3