lauantai 27. lokakuuta 2012

LOA (ja BAER)


Just to be clear here also for the non finnish speakers :) None of our dogs have yet been diagnosed or tested clear, affected neither carriers what comes to LOA, as we're still waiting for the DNA-test to become available. Within months however, we will hopefully get the results concerning our two beloved ones too. Both our dogs have lines behind them, that include some known carriers, as I have found out in the past few months.

So I'm wishing the best of luck and happy results for all parson russell terrier owners and breeders all over the world - and that the affected rate wouldn't get too high.

--


Parsonrussellinterriereille on saatu valmiiksi uusi DNA-testi. Aiemmathan ovat olleet testi primäärisen linssiluksaation määrittämistä varten, sekä virtsakivitesti. Uusin testi määrittää koiran geenit LOA:n suhteen. LOA eli Late Onset Ataxia on hermostollinen pikkuaivojen sairaus, joka aiheuttaa koirassa mm. tasapainohäiriöitä takajaloissa. Tauti on etenevä ja lopulta sairas koira joudutaan yleensä lopettamaan. LOA on siitä erikoinen ja kamala, ettei sitä välttämättä huomata koirassa ennen kuin vuosikkaana tai jopa myöhemmin. Sellaisiakin tarinoita on (joskaan ei tietääkseni parsonilla) että LOA sairas narttu oli saavuttanut MVA:n arvon, sillä oli jopa teetetty täysin sairaudesta aavistamatta kaksi tervettä pentuetta ja vasta nartun ollessa kolme vuotias alkoi se selkeästi oireilemaan ja useiden tutkimusten jälkeen todettu LOA. Onneksi tauti on autosomaalisesti resessiivinen, eli vaikka sairas koira saisi pennut, sen jälkeläiset eivät tautiin sairastu, ellei toinen vanhempi ole myös sairas (kaikki pennut sairaita) tai vähintäänkin taudin kantaja (50% pennuista sairaita, 50% kantajia).

Suomessa on muutamia sairastapauksia parsoneissa tullut esiin vuosien varrella, hyvin taajaan käytetyissä linjoissa ja itseä vain hirvittää, miten paljon enemmän tapauksia on ehkä jopa jäänyt huomaamatta, kun oireet voivat olla niin olemattomiakin. Molempien omien koirien takaa löytyy linjoja, joissa taudin kantajia esiintyy. No, testi on nyt täällä. Saamme varmaankin molemmat koirat testattua viimeistään alkuvuodesta.


Toinen mukava uutinen terveysasioihin liittyen on se, että Luleåssa voi nykyisin käydä tekemässä BAER-, eli kuulotestin koirille. Omat tulevat pentueet mahtavat siis käydä jatkossa Luleåssa kuulotarkastuksissa kaiken muun mahdollisen lisäksi. Onhan se hyvä, että terveyttä voidaan tarkastella ja tutkia yhä enemmän ja perusteellisemmin. Pitkäikäisiä ja hyvinvoivia kumppaneitahan me toivotaan kohdallemme kaikki, maailmalle lähtevistä kasvateista nyt puhumattakaan.


Tekstin lomaan sijoitin muutamia russelinkuvia joita mieleni teki eilen ja tänään raapustaa. Usein tekisi niin mieleni piirtää tai maalata, mutta ei tule inspiraatiota tai inspiraatiolle tilaisuutta toteuttaa itseään. Näistä tuli kaikista aika pitkänokkaisia ja yhdestä varsin teinkin enemmän kettistyyppisen. Tunnistaakohan sitäkään yritelmää edes ;) Monesti olen koettanut piirtää täydellistä parsonia, mutta jos sellainen on mahdoton jalostaa niin on se vaan vaikea piirtääkin, vaikkei tarvitse edes kirjoittaa kylkeen leimaa: "LOA affected!"

Kaikille parsonkasvattajille ja omistajille toivon helpottavia tuloksia tulevista LOA testeistä ja niille joilla tuuri on jo ollut huonompi, paljon jaksamista tulevaan ja suurkiitokset jokaiselle jonka lähettämien näytteiden ansiosta tämäkin testi ollaan saatu valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti