torstai 6. helmikuuta 2014

Haimavikaisen koiran ruokinta I - Pohdintaa

Se tässä nyt ensinnä mieltä painaa. Kyseessä on pentu. Rasvaa ei saisi vähentää kamaluuksia, mutta minulla valitettavasti on sellainen mutu, ettei kestä antaa suositeltua 10% edes.... :( Tämä siis päätelty aiemman ruokinnan ja voinnin perusteella. Ja pentunappulaa ei edes löydy alle 15% jos edes viittätoista, enkä halua alkaa antamaan koiralle dieettiruokaa tai muuta vastaavaakaan vielä, se on vasta pentu!

Tähän mennessä Igsy on ollut raakaruoalla ja sillä jatketaan, ainakin sinne vuosikkaaksi asti jos tuntuu, että se sujuu, eli koira pysyy lihoissaan.

Tässä ei nyt muu auttanut, kuin ottaa kynä käteen ja alkaa kirjoittamaan ylös tuotteita joita koiralle haluan tarjota ja sitten laskea rasvaprosentit niille. Pääsinkin mielestäni hyvin alkuun suunnitelmissani. Jospa tästä vielä hyvä tulee...

Riista, kana ja kalkkuna sekä muut kalat kuin lohi, ovat tunnetusti vähärasvaisia, joten niistä koostuvat Igsyn päivittäin saama liha. Kokeillaan aluksi Mushin Riista-Mixiä (rasvaa 9,2%) jota päivittäin max 50g, kaupan kanafilettä 80-100g (rasvaa max 2%) ja lisätään joukkoon vihanneksia ja kananmunia (munissa rasvaa 10%) / pakasteseitä (rasvaa 10%) ja maksaa, jota lisätään enää harvemmin ja pieniä määriä kerrallaan, mixissä on maksaa (mutten tiedä miten paljon) ja maksa on myös todella rasvaista, 25%.

Helpoin mahtaisi olla tehdä annoksia, mutta nämähän ovat kaikki jäässä jo kun ne ostan, paitsi kananmunat ja vihannekset, eikä kananmunia edes suositella pakastettavaksi.

Joukkoon lisätään silloin tällöin kalanmaksaöljyä, sekä vihanneksia soseena, vihanneksia sentään saa syödä.

Näistä nyt laskeskelin, että rasvaprosentiksi saattaisi tulla 5-6% luokkaa ja Igsylle voi tarjota hieman entistä suurempiä määriä eli n. 200g raakaruokaa per päivä + luut (ennen saanut n. 100-150g) eikä mikään muu vaihdu, kuin punainen liha kanaan tai riistaan. Mutta koska en ole pitkään aikaan Igsyn ruokia punninnut, niin saatan puhua höpöjäkin. Tarkistetaan määrät vielä kun päästään aloittamaan uusi ruokinta, nyt se on vielä kana-riisi-raejuusto-linjalla.

Igsy saanee iltaisin edelleen luita, tosin ei varmaan joka ilta, katsotaan miten vatsa kestää, koska joudutaan jättämään helposti sulavat kanansiivet melkein kokonaan pois, niissä rasvaprosentti on liian suuri. Satunnaisesti varmaan annan kuitenkin siipiäkin, mutta poistan niistä nahat.

Ja koska Igsy on myös nikamavikainen ja pentu, eikä se voi enää syödä päivittäin luita, mahdan joutua ostamaan myös lisäravinteita, joihin kuuluvat ainakin kondroitiinisulfaatti, glukosamiini ja kalsium.

Vähäinen rasvamäärä ravinnossa tietenkin tarkoittaa sitä, ettei Igsy voi tehdä mitään runsaasti kuluttavaa työtä jatkuvalla syötöllä, rasva kun kuitenkin on työtä tekevän koiran tärkeimpiä ravintoaineita. Eli kaikki "tehokkaampi" ja energiaa kuluttava harrastaminen tulee olemaan vain kertaluontoista ja harvakseltaan toteutettua... kaiken tämän näkee sitten paremmin käytännössä. Esim. Lisa meillä hormooniensa vuoksi (luulisin) on aina kuluttanut hurjasti paljon enemmän kuin vaikkapa Foxy aikoinaan, joka vaan oli rauhallisempi ja tasaisempi. Joten aika näyttää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti