perjantai 21. helmikuuta 2014

Kennelyskästä + eiliset treenit

Ahdistaa vähän ajatus yskästä, kun kisoja on tulossa. Sitä on ollut täällä Kemi-Torniossa liikkeellä runsaastikin, vaikkei meidän seurasta ole ketään vielä korviin kantautunut.

Viime viikolla Luleåssa joku yski siellä lehterillä. Mutta niin yski Lisakin alhaalla maneesissa palloa haukkoessaan. Tarkoitan siis, että yskä saattoi olla jotain muutakin. Kuulin vain yhden koiran yskivän kerran useampia yskäisyjä peräkkäin.

Käytiin eilen treeneissä kuitenkin normaalisti. Samoin toissapäivänä hallilla. En ole meillä yskän oireita havainnut, ei aamu- eikä yöyskintää, ei yskintää rasituksessa tai ilmankaan rasitusta. Eilen treeneissä Lisa sai kuitenkin taas pallon kanssa yskänkohtauksen ja taas ahdisti. Entä jos sillä sittenkin on se?

Minua ei siis ahdista se, että koirat saattavat sen kisoista saada vaan se, että meillä olisikin yskä jo itämässä vaikka tuolta Luleåsta ja tietämättäni menen sitä seuraaviin kisoihin muille tartuttamaan. Tällainen tilanne tietenkin varmasti monella on ja tällä tavalla yskä myös tarttuu ja tarttuu vain, eikä siitä oikein päästä eroon. Luleån kisoista lähes kaikki samat suomalaiset koirakot ovat menossa myös Pelloon kisaamaan. Yhteenkään koiraan en kyllä Lisan antanut nenäkontaktia tai muutakaan kontaktia ottaa.

Yleensä yskänepidemiat saavat alkunsa isoimmista näyttelyistä vuoden vaihteessa. Toiset sanovat, että tauti tulee sinne ulkomailta ja sitten leviää vähitellen pitkin Suomea. Ehkä yskänepidemiat olisivat parhaiten vältettävissä niin, että isoihin näyttelyihin osallistuvia koiria rokotettaisiin enemmän yskää vastaan, jolloin ne ehkä paremmin välttäisivät yskän levittämistä kotiseudulleenkin. Ja sitä nenäkontaktiahan tulisi välttää aina näyttelyissä ja kisoissa.

Kaikki taitavat tietääkin jo neuvot kennelyskää koskien, mutta kertaanpa vielä. Kennelyskän sattuessa omalle kohdalle, tulisi koiran kaikenlaista rasitusta välttää, sillä jälkitaudit voivat olla kaameat. Samoin tulisi myös pitää treeni- ja kisataukoa sekä välttää koirakaverien tapaamista vielä 2 viikkoa taudin ensimmäisestä oireettomasta päivästä lähtien. Eli ilman jälkitautejakin koirakamu- & treenitauko yskän takia kestää vähintään 3-5 viikkoa. Ja jos treenit aloittaa liian aikaisin, niin siitä kärsivät pahimmassa tapauksessa sekä oma, että muiden koirat. Jälkitaudit tosin voivat iskeä, vaikka kaiken koettaisi tehdä oikeinkin..  joten varovaisuus kyllä kannattaa.

--

Eiliset treenit

Meillä ei ollut eilen koutsia. Rauno oli tehnyt meille tällaisen kiemuran, ja hox! ohjaajan linjat siis piirrettynä myös. Kirjoitin alla olevan treeniraporttina meidän FB- ryhmään, meillä ei mennyt aivan tämän treeni nappiin...! Toivottavasti kisoissa menee paremmin. :)

Alun esteet 2-8 ovat myös aikalailla tarkka kopio viikonlopun kisoista. Muitakin pätkiä voi olla sunnuntailta radoilta, joilla me ei oltu.



Alku meni nyt ok, saksalaisiakin kun oltiin ehditty harjoittelemaan. Otin 2. hyppyä sekä pakkovalssilla että saksalaisella. Putkelle viennissä oli ongelmia, kun piti suorittaa putken puolelta, Lisa haki joko aata tai putken ohi minun perään, yleensä jälkimmäistä. Näitä pitää harjoitella! Kisoissa oli samaa ongelmaa, eli ei lue putkea kun minä liikunkin voimakkaasti toiseen suuntaan. (Aan puolelta putkeen vietäessä Lisa pitää saattaa pitkälle putkeen, eli jos putken jälkeinen hyppy olisikin himpun enemmän alempana, niin kyllähän se helposti sen ehtisi suorittaa väärin päin, koska en ehdi sitä ohjaamaan, kun pääsen putkelta liikkeelle niin myöhään, tässä Lisa sai onneksi edetä rauhassa.)

Hyppysuoraa 8.-10. jouduttiin helpottamaan, kun viimeinen hyppy tuli jokseenkin liian lähelle seinää.

Lisa lähti hyvin herkästi kiertämään minua pujolle viennissä, ja se tökki ihan loppuun asti! Oma moka tietenkin, kun en odottanut koiraa oikealle puolelle ensin. Tällaisissa takaakierroissa on meillä ennenkin ollut ongelmaa.

- Sitten tuli se vaikein kohta tuolla pujottelulta lähdössä (seinä tuli n. 1m päähän). Sain jonkin verran otettua sivuetäisyyttä, mutta taisin vain aina liian myöhään lähteä valssaamaan tai persjättöämään, niin että joka kerta auttamatta koira luki 13 esteen väärältä puolelta. Enkä ikinä ehtinyt ajoissa persjättöön! Joten tämä jäi nyt seuraavaan kertaan.

Huom. Jouduttiin tekemään tästä hyppykulmasta vaikeampi, koska ei saatu 12 ja 13 hyppyjä mahtumaan oikein. Varsinkin tuo 13 hyppy oli reilusti kauempana seinästä, jolloin koiralle loogista oli suorittaa se seinän puolelta, ellei ehtinyt työntämään sitä oikealle puolelle.

Ja siksipä loppu"suoran" tein täysin ohjeiden vastaisesti takaaleikkailemalla enkä todellakaan koiran edellä !! Haastetta siis vielä jäi! :)

E & K taisivat saada ihan ohjeiden mukaisestikin radan tehtyä alusta loppuun. :) J:n suorituksia taas en ehtinyt nähdä montaa, kun oltiin aina Lisan kanssa kävelyllä.

Mutta kaiken kaikkiaan siis melko haastava rata, ehkä jos joku olisi ollut siinä vaan takomassa uskoa ja toistoja toiston perään, niin olisi saanut sen onnistumaankin. Kokonaisuudessaan se onnistui nyt vain niin, että ohjasin putkeen Aan puolelta, pujolle viedessä tuli virhe ja loppusuora takaaleikkauksilla. Ei kun ei niin ei! Mutta ensi kerralla sitten, ei auta kuin harjoitella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti