sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Kisoihin valmistautumisesta vinkit itselle

Tapasin juuri eilen kisoissa erään, joka ei selkeästi jännittänyt ollenkaan. Toki hän on myös aikamoinen kisakonkari, mutta taitaa olla luonteeltaan muutenkin sellainen, joka ei turhia stressaa. Sellaisilla lehmän hermoilla olisi kyllä mahtava joskus itsekin osallistua kisoihin :) Alla muutamia vinkkejä, miten itse voisin päästä lähemmäs tuollaista autuasta tilaa.

Valmistautuminen hyvin on tärkeää siksi, että silloin tiedän, että olen tehnyt asiat oikein ja ajoissa. Turhan päiväiset jutut eivät pääse mietityttämään ja hermostuttamaan. Kuten: Olikohan virhe antaa kananluita illalla? Onkohan Lisa nyt juonut hyvin? Mitenkähän minun vatsa kestää edellisillan herkuttelut, voi auto pitää vielä ehtiä tankkaamaan jne jne.. Myöskään silloin ei kannate kisoihin ilmoittautua jos mielessä on jokin tietty kuvio tai este, joka on niin sanotusti vaiheessa... Se vaivaa aivan taatusti myös kisapaikalla. Eri asia sitten, jos sitä tarvitsee lähteä kisoihin jo treenaamaan. Mutta huom. silloin kisat on melkeimpä otettava treenin kannalta, ettei kävisikin niin, että kontaktien testaaminen meneekin nollan tavoitteluksi "niin ja näin, sinnepäin" -kontakteilla höystettynä.

VIIKKO ENNEN KISOJA:

Minua lähtöjärjestykset ja kisakirjeet kiinnostaa aina. Niitä pitää päästä katselemaan jopa kisoista, joihin en itse edes pääse. Ja mitähän hyötyä siitäkin on? Pahimmassa tapauksessa alan vain stressaamaan kovasta tasosta tai miettimään mielessäni että onpa pienet kisat, ehkä nollia tuleekin helpommin... Vaikkei tällaisten asioiden tulisi vaikuttaa minun tekemiseeni ollenkaan. En mahda voida täysin kieltää itseltäni lähtölistojen plaraamista, mutta voisin tehdä siitä ns. tähdellisempää.

- Tarkista oma lähtönumero. Jos haluan muista luokista kuin omasta katsoa tiettyjä suorituksia, voin tarkistaa ne. Muulla ei sitten saisikaan olla väliä..

- Tarkista kirjeestä kisapaikan sijainti ja käytännön järjestelyt. Tilanteen mukaan voi miettiä säähän varautumista.

- Lisäksi mieti ajoissa miten ruokit koiran ennen kisoja, ja aloitat nesteytyksen ajoissa, sekä omasi, että koiran.


EDELTÄVÄNÄ ILTANA:

- Tee lista tavaroista kisareppua varten (rakastan listoja, jos ei joku ole älynnyt) ja pakkaa jo voitava. 

- Valmista kamera (akku, muistikortti jne)

- Tarkista että aamulle on auto valmiina (pyyhkijäneste jne), pitääkö aamulla käydä tankilla, onko häkit valmiina ja ota ne huomioon aamun aikataulussa

- Syö järkevästi, älä mässäile, äläkä turhaan valvo

- Syötä ja juota koira hyvin, lenkkeilytä hyvin


KISOISSA:

- Herää pirteänä ihanaan päivään!! Pääset kisaamaan! Jee!

- Pidä koko päivän huoli ruokailuista, syö aamulla sen minkä jaksat + MUISTA EVÄÄT & naposteltava tai rahaa kanttiinia varten, MUISTA JUODA & nesteyttää myös koira, varaa tarpeeksi juotavaa

- Varaudu säähän ja valitse mukavat ja säähän sopivat vaatteet radalle, rataantutustumiseen ja kävelylenkeille, sekä vaihtovaatetta tarpeen mukaan. Ota sellaiset vaatteet joissa viihdyt, ettei tarvitse miettiä makkaroita tai likaista paitaa (minä ainakin ehdin miettiä aivan kaikkea ja kaikkea aivan turhaan!)

- Saavu ajoissa paikalle (aina ongelmallista, mutta ehkä nuo edeltävät huolehdittuna ajoissa auttaisivat siinä?)

- Älä edelleen välitä lähtöjärjestyksistä tai kanssa kilpailijoista, keskity vain itseesi, rauhoitu, NAUTI omasta ajasta ja panosta vain omaan suoritukseesi heti rataantutustumisesta alkaen.

- Nollaa tilanne radan jälkeen (yleensä olen tässä ihan hyvä, en tiedä miten jos panokset on isommat ts. arvokisat), tankkaa tarvittaessa, lenkkeile ja nauti edelleen :)

RADALLA:

- Tee yhdessä koiran kanssa! Lisa liikkuu lujempaa kun molemmat tehdään hommia yhtä lujaa

- LIIKU! Tässä olen jo vähän edistynyt, parempaan suuntaan menossa siis :)

- Ennakoi ja pysy tilanteen tasalla ei voi jäädä ihmettelemään ja ihastelemaan (miten tämmöistäkään voi ikinä oppia? Minä vaan välillä unohdan...)

KOTIMATKALLA:

Tehe ihan mitä haluat :) Minulla ei ole onneksi tapana harmitella turhia, eikä jäädä menneitä suremaan, se on sentään hyvä. Kyllä paljon tietenkin mietin kohtia, jotka olisin voinut tehdä paremmin ja miten lähden niitä jatkossa treenaamaan, sillä tavalla sitä kai kehittyy.

Jos joku näitä lukee, niin ihan hyvä vinkki tosiaan on se, ettei jää murehtimaan huonoja suorituksia, vaan etsii niistä hyvät kohdat jos haluaa jotain muhistella ja niistä ei niin hyvistä kohdista rakentaa itselleen treenit seuraavalle viikolle tai mahdollisimman pian ainakin, ettei pahimmassa tapauksessa käy niin, että sama virhe toistuu seuraavallakin kerralla.

--

Ja sitten ne seuraavat kisat TAI treenisuunnitelma, jos kisoissa nousi esille jokin selkeästi treenattava asia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti