maanantai 5. elokuuta 2013

Pentupolitiikkaa

Ollaan Jennin kanssa päädytty omistusmuodossa sijoitukseen, eli Jenni ostaa ensin pennun itselleen ja me takuita vastaan otetaan se itsellemme ja Jenni omistaa pennun siiheksi asti jahka ja jos sille joskus tulisi yhdet pennut Rakkahukan nimiin, siiheksi asti harrastetaan ja omistetaan tavallaan yhdessä. Mietittiin alunperin  virallista yhteisomistajuutta ja myös liisausta, mutta sijoitussopimus on meille molemmille tuttu ja mutkaton.

Pentueeseen syntyi siis kaksi likimain kokovalkoista narttua. Pennut on jo rekisteröitykin, mutta ei vielä tiedetä kumpi tytöistä, "In Your Eyes" vai "I'm A Lucky Girl" muuttaa lopulta meille.

Ruotsissa terveystutkimuksia ei tehdä niin taajaan kuin Suomessa, esim. vuosittaiset silmätarkastukset parsoneilla ovat harvinaisia, jokunen kennel tekee tarkastukset jalostuskoirilleen vuosittain, mutta yleensä silmätarkastus tehdään kerran.

Mitä geenitesteihin tulee, pentueen emä Zäta on PLL-kantaja ja isä terve. LOA testiä kummallekaan vanhemmalle ei olla tehty, mutta itse olen taustatutkimuksen takaa löytyvistä koirista tehnyt, enkä ole liian huolissani. Testit teetetään kyllä myöhemmin omasta toimesta, mahdollisesti jo tänä syksynä, kun alennukset AHT:ltäkin ovat voimassa. Ja koska kerran tämä SCA-testikin on nyt AHT:llä tarjolla, niin täytyyhän se sekin teettää.

Olen jatkossa myös arvellut BAER-testin teettämistä omille tuleville pentueille, mutta nyt kun tulee jälleen valkoinen koira taloon ja vielä mahdollisesti jalostusajatuksissa, ja kun testin voi teettää Luleåssa, voisin käyttää myös pennun testeissä, mutta ehkä sitten vähän vanhempana, mikäli pennut tulevat tosiaan ajankohtaisemmiksi.

Emän lonkat on B. Ruotsissa lonkkien kuvaaminen sekä BAER testi on suosituksena pentuja teetettäessä, joten noita onkin testattu sitten vähän enemmän kuin parsoneilla Suomessa.

Mutta kieltämättä alkujaan emmin pennun ottamista koska terveystarkastukset eivät aivan vastaa omia kriteerejä ja kun on tottunut käytäntöön Suomessa. Onneksi testit voidaan kuitenkin vielä tehdä ja totuushan on, että vaikka kaiken syynäät ja tutkit... mitä tahansa voi vielä tulla vastaan. Tyytyväinen olen tähän valintaan, joka pian tulee päiviämme sulostuttamaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti