tiistai 20. marraskuuta 2012

Jotain uutta, jotain vanhaa

Eilisen päivän suoraan sanottuna vain lusmusin. Talouden hoito ei kyllä edennyt oikeastaan mihinkään suuntaan ennen kuin illalla. Tutkin sitten koko päivän sukutauluja ja etsin kuvia koirista. Molempien koirien takaa meillä löytyy ns. working linjoja, jotka eivät siis Suomessa olisi näyttely- tai rekisterikelpoisia, ellei erityisesti anota. Kun noita linjoja selaa tarpeeksi kuitenkin taakse päin, päästään yleensä taas takaisin niihin samoihin koiriin ja linjoihin, joista myös meidän näyttelylinjaiset koirat periytyvät. Eli tehdään vain pikkumutka pois rekisteristä ja sitten tullaan takaisin.

Mielenkiintoista russeleissa (ja uskoisin, että monessa muussakin rodussa) on etsiä niistä kuvista jostain tuolta omien koiriensa takaa erityisesti, kaikenlaisia erikoisempia piirteitä ja arvuutella sitten, liekö takana staffia, felliä tai lakelandin terrieriä (käsittääkseni vanhat fellit ovat työlinjaisia Lakelandin terrierejä) tai vaikka beaglea ;) Kuka näistä tietää... Lisan linjoista olen kuullut kerrottavan, että takaa löytyy ainakin lakelandia ja tästä johtuen ilmeisesti myös linjoissa esiintyvä ajoittain huonompi karva, mutta liekö tämä vain huhuja... Sen verran olen kuitenkin oppinut, että Lisan sileäturkki pitäisi olla kerrannainen, eikä yksikertainen, kuten sillä on ja sen emällä oli huonolaatuisempi karkea karva harsulla pohjavillalla ja sieltä emälinjan takaa kuvissa myös näkee muillakin koirilla pehmeänoloista, villaista karkeaa.

Mutta se että leikkiä ja staffia on parsonlinjoissa käytetty ei ole vain huhua. Kenterfox Hassell kun googlettaa löytää kuvan koirasta joka erehdyttävästi muistuttaa staffia :) Samoin Kenterfox Flint sen takana ja toinen samantyyppinen tapaus on Beacon Sam. Lakelandin piirteitä ei niin olekaan koirasta erotettavissa, mutta staffilta perityt piirteet näkyvät jälkeläisissä vielä monta sukupolvea myöhemminkin ja onpa niitä melkein kokoruskeita (tai jopa ihan oikeasti kokoruskeita joskus) parson pesueeseen syntynyt ja se taas voi olla perua ruskeista lakelandin koirista sieltä takaa. Kenterfox ja Beacon esiintyvät myös suomalaisten parsonien sukutauluissa, joskaan eivät jalostustietokannassa, vaan tieto pitää etsiä toisaalta. Hyvä työkalu joidenkin sukujen tutkimiseen on mm. http://russell-terrier-archive.net/ Ihan kaikkia koiria ei sieltäkään löydy sentään.

Ullswater, Garon's jne. vanhat nimet saattavat siis pitää sisällään vaikka mitä. Sieltä jostain takaa löytyy myös mielikuvitusta kutkuttelevia nimiä kuten "Oakley hunt dog" tai "Bullit" ;)

Jenkkifoorumilta löytyy myös, kun vähän kaivelee, paljon mielenkiintoista infoa liittyen vanhoihin linjoihin ja käytettyihin rotuihin mm. tämä ketju. Joskus Foxyn takaa kaivellessani näihin ensimmäisen kerran törmäsin ja nyt taas tutustuessani muihin linjoihin, sitä monesti päätyy katselemaan niitä samoja kuvia kuitenkin.

Näiden parissa oikeasti helposti vierähtää tunti tai pari! Kannattaa syventyä ajan kanssa :) Mutta jotain uutta siis tänään, meillä alkaa Lisan kanssa vihdoin ja viimein hallitreenit, jipii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti