torstai 14. elokuuta 2014

Lisan treenit ja LTV -lausuntojen pohdiskelua

Käytiin eilen Lisan kanssa kahdestaan treenaamassa kentällä. Tehtiin ihan oikeaa ratapätkää, jonka suunnittelin siihen valmiina olleiden esteiden lomaan. Rata ei ollut kummoinen, mutta treenattiin puomi erottelua, pujottelua ja kontakteja kaikilla kolmella esteellä.

Lopputulema oli hyvä ja treeneistä jäi hyvä mieli! Lisa kulki hienosti, toimi kontakteilla ja kesti myös pujottelulla edessäleikkausta voimakkaammassakin kulmassa, joita siis tehtiin vielä ratatreenin päätteeksi.



- 1.-4. 2. esteen kierrätin kauempaa siivekettä jotta sain koiralle paremman ja vauhdikkaamman linjan Aalle, 3. esteelle saksalainen.
- 5.-7. väli saksalaisella, vaikka Lisa ensimmäisellä kerralla lähtikin vauhdissaan kohti 13. hyppyä, eikä lukenutkaan vitosta takaakiertona. 6. viskileikkauksella puomille ja koiraan luottaen! Hyvin toimi :)
- 8.-11. 8. esteelle valssi, 9. ja 10. takaakiertoina, 10. esteelle saksalainen.
- 12.-15. keinulle lähetys ja sivuirtoaminen putken suuntaan, varmistus putkeen ja vastaanottamaan hypylle 15. pakkovalssilla / valssilla pujottelulle asti
- 16.-20. Pujottelulle olisi voinut kokeilla sylkkäriä, mutta tein itse pujottelulle viennin jälkeen takaaleikkauksen pujon oikealle puolelle, että sain hyvin lähdön renkaalle. Persjättöönkin 19 esteelle ehti, mutta aivan turhaan varmaan riskeeraa siinä, hyvin toimi sylkkärillä heittäenkin.

Olipas tylsää!!!

--

Olen viettänyt tässä juuri tovin tutkien vuoden verran virallisena julkistettuja selkätuloksia eri roduilta. Eniten kiinnostaa tällä hetkellä nuo LTV-lausunnot ja vielä enemmän kiinnostaisi, millainen on oirehtiva koira ja kuinka usea LTV-lausunnon saanut oireilee.


Tuntuisi nimittäin, että varmasti ainakin kaikki LVT3 lausunnon saaneet oireilisivat jollain tavalla, eri asia tosin miten sen voi huomata, oireiluhan ei välttämättä tarkoita varsinaista kipua, vaikka sitäkin kyllä taidokkaasti piilottelevat. Vaan kuvittelepa nyt itse jokin epäsymmetrinen nikama tuonne alaselkään. Koiralla kun kaikki voima vielä lähtee juuri sieltä takaa ja koiraurheilussa lajissa kuin lajissa tarvitaan sitä takapään voimaa ja agilityhan minun sydäntäni eniten likistää.

LTV:n mikä muoto tahansa (1-4) altistaa kuitenkin normaalitilaisia nikamia enemmän rappeumalle ja rappeumaa varmasti syntyy vielä herkemmin, mitä kovemmassa käytössä koira on. Jos siis tuollaisen lausunnon saa, olisi toki hyvä tietää, millainen liikunta ja harrastaminen olisi turvallista. Ja vielä se, millaiset oireet antaisivat syytä epäillä LTV-muutoksia? Vaikka epäilyhän on turhaa, kun voi suoraan marssia kuviin! Ehkä kun näitä kuvaustuloksia saadaan enemmän ja mahdollisesti myös jonkinlaista osviittaa siitä miten LTV-koirat oireilevat, niitä voidaan tarvittaessa jatkossa tutkia täsmällisemmin.

Olen myös lukenut eri lähteistä, että LTV-muutokset altistavat myös cauda equina syndroomalle riippumatta siitä onko nikamamuutos epäsymmetrinen tai ei, CES:sää oli ilmeisesti jopa todettu enemmän juurikin symmetristen lanneristinikamamuutosten yhteydessä, syystä tai toisesta. Mutta tokikaan CES ei ole ainoa "oire" tai lopputulema, se on varmaan niitä pahimpia mahdollisia, mutta agilityssa pienikin oire voi olla vahingollinen pitkällä tähtäimellä. Oirehan voi olla vauhdin puutos, haluttomuus, esteillä epäröinti tai huono suoritus, epäpuhdas hyppääminen, kuumuminen tai aggressiviisuus jne - lista jatkuu, ja jokaiselle vähänkin kauemmin koiria harrastaneelle se on tuttu lista ja moneen kertaa tutkittu ja omiin peilattu.


Minulla itsellänikin on ongelmia SI-nivelen, lonkan, selkänikamien tai jonkin muun sellaisen (tai kaikkien) kanssa alaselässä ja kyllä toinen jalka on tönkömpi monessakin asiassa. Ei olisi minusta agilitykoiraksi, vaikka en olekaan koskaan itseäni tutkituttanut.. Ei se silti minua estä liikuntaa harrastamasta - ja sehän siinä on, harrastaahan pitääkin. Se vain, että löytäisi myös sen sopivimman liikuntamuodon, joka ei turhaan rasittaisi nikamia tai niveliä tai ajanmyötä aiheuttaisi jotain pahempaa rappeumaa - mitä kyllä omalla kohdallani ainakin pelkään.

Puhumatta sitten, että oirehtiva olisikin koira.

Toivottavasti oireilusta saataisiin joskus tarkempaakin tietoa, koska miten muuten tulisi tulkita Kenneliiton kehotusta: "Myös oireilevat koirat on syytä jättää pois jalostuksesta." Sehän meillä on tiedossa kuitenkin, että koira ilmoittaa kivustaan todella monin, vaikeastikin havaittavin seikoin.

LTV4-lausunnon saaneet koirat kehoitetaan sulkemaan pois jalostuksesta kokonaan, enkä välttämättä näe logiikkaa tässä. Mikäli koiralla on 6 tai 8 symmetristä lannerangan nikamaa, miten se voi olla pahempi asia kuin nikamien välimuotoisuus? Mutta voi olla, etten vain tiedä jotain. On paljonkin asioita, joita en tiedä...

Mutta aivan mahtavaahan on, että näitä nyt virallisesti tutkitaan ja että niin paljon harrastavien rotujen koiria on jo tähän mennessä tutkittu - toivottavasti vielä enenevässä määrin. Parsonitkin saisivat vähän piristyä - tähän mennessä vasta 4 parsonia on käynyt tutkittavana. Ei yhtään meidän... Mutta Jore on menossa! Huomenna!

Lausuntojen arvosteluasteikkohan on tällainen:

LTV0   Ei muutoksia
LTV1Jakautunut ristiluun keskiharjanne (S1–S2)
LTV2Symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama
LTV3Epäsymmetrinen lanne-ristinikama
LTV46 tai 8 lannenikamaa


Ja lisää tietoa löytyy kennelliiton sivuilta:  http://www.kennelliitto.fi/perinnolliset-selkamuutokset#LTV 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti