tiistai 9. huhtikuuta 2013

Eiliset pujottelut - video lisätty


Ei me herkästä luovuteta, päin vastoin. Muutetaan heikkoudet vahvuuksiksi. Alla noin niinkuin ratapiirrokset tänään tehdystä treenistä. Koetin siis ottaa toisintoja kisojen epäonnistumisista. Kokeilematta jäi viikonlopun viimeisen eli A-radan vauhdikas lähestyminen avokulmaan, joka johti kaartamiseen ensimmäisen kepin väärälle puolelle.

B- ja C-ratojen kämmit toistuivat kokeillessani hätäisesti (siis kisanomaisesti) ensimmäiset kerrat. Varsinkin C-radan tiukka vienti avokulmaan, ilman että koira luki viereistä hyppyä ja kesti silti takaaleikkauksen pujottelun vasemmalle puolelle teetti kyllä tosissaan työtä!! Eli kuvio on sama kuin alemman radan 1.-2. väli ja nimenomaan niin, että koira lähestyy ykkösesteelle vinossa niin, että sille loogisin seuraava este on nr. 4. Mutta kun vaan vaati tarpeeksi ja otti kunnolla haltuun, niin meni se oikein ja sitten se takaaleikkauskaan ei ollut ongelma, kun pääsi vauhtiin. Sama ilmiö ylemmällä radalla 7.-8. välillä, kun ehti aina pujottelulle asti. Reipas haltuunotto "Lisa, Lisa, Lisa!!" niin alkoi sekin sujumaan hyvin. Tämä meillä tavallaan toistui myös kisoissa, mutta pujottelun sijasta yllyttimenä hyppy ja putkeen olisi pitänyt mennä (meni siis kisoissa juurikin sille hypylle, C-radalla).

Tein radat itse aina pujottelulle päättäen, en vaan viitsinyt numeroida niitä kahteen kertaan, vaan laitoin kieputuksena jatkumaan aina pujottelulta. Eli eka rata oli nr. 1-4. ja toinen 5.-9. Alemmassa taas ensin vaan 1.-2. väliä takaaleikkauksella ja kun se alkoi sujumaan , niin sitten sen 3.-7. pätkät, paitsi vaan huomasin just, että 3. este on merkattu suoritettavaksi väärältä puolelta, eli suoritetaan pujottelun puolelta. 6.-7. väli oli tiukka pikkuiselle minillekin 25cm korkeuksilla! Sai ilmoitella jo ajoissa mitä koiralta halusi.


Eli nyt on käytännössäkin katsottu miten se olisi siellä kisoissa pitänyt tehdä. Ja helpostihan se menee, kun tekee sen itse oikein. En siis vielä luovuta, ehkä minun muistamisessa tai kapasiteetissa ei vielä ole ongelmaa. Pelkkä rytmittäminen ei Lisallekaan välttämättä aina riitä, jos on ansoja syöttinä, vaan vaatii lisäksi voimakasta haltuunottoa kutsumalla. Tarkoittaa siis, että koira on alkanut lukemaan rataa ja hakeutuu esteille paremmin. Hyvä vain, kun kerran kääntyäkin kuitenkin osaa kun niin pyydetään :)

Paljonhan sen kanssa on vielä opittavaa, mutta on näitä oivalluksia aika ihanakin tehdä.

Ja tässä sitten sitä videota, sain kuin sainkin videon muutettua muokattavaksi ja tämä aamu vierähti editoinnin parissa. Jätin siihen noita koomisiakin pätkiä, koska niistä meidän treenit pääosin koostuu... ;) Koska videota oli yhteensä 18 minuuttia, eli aika paljon siis, laskin miten aika jakautuu treenin ja tauon suhteen. Välillä piti  tosin jututtaa Ilseä ja Esaa ja tietenkin leikittää Lisaa, niitä pätkiä en erikseen laskenut. Mutta hämmästyksellisesti (vaikutteita möhköfantin katsomisesta liian monta kertaa), vaikka toistoja oli kuitenkin yhteensä 30 joista 9 keskeneräistä, ei siis sisältänyt pujottelua, koiran tekemistä sisältyy  tuohon 18 minuuttiin ainoastaan 3,5 minuuttia. Yksi toisto oli kestoltaan 5-10 sekuntia. Pitäisi useammin laskea, miten monta toistoa sitä aina koiralta vaatii. Lisa varmasti tekisi enemmänkin, sen teho ei ole tähän asti hiipunut jos sää vaan suosii, siis ettei ole hirveä helle. Jossain vaiheessa vaan itselle tulee aina semmoinen olo, että nyt riittää. Ehkä sen tekee joku tietty määrä onnistumisia ja ainahan sitä haluaa lopettaa onnistumiseen.

Jotain tiettyä kuviota hioin n. 5 kertaa, vaikeampaan kulmaan taisi mennä n. 10 toistoa, joista suurinosa epäonnistuneita, eli ei sisältänyt pujottelua. Ja tietenkin onnistuneen vedon jälkeen koira sai rallatella pidemmästi.

Mutta kuten videollakin mainitsin, pujottelutreeni on koiralle aika raskasta, joten jos tarkoituksena on pistää koira pujottelulla töihin, niin huolehditaan myös siitä, että se on lämpöinen koira, lämmitelty siis lenkittämällä ja sen jälkeen tehty vedot ja rangan taivutukset, jotta kropan kapasiteetti treeniä varten olisi parhaimmillaan. Ja jos taas koira on huonosti lämmitelty tai sen lihaskunto ei ole tarpeeksi hyvä, niin sitten voi taas sattua herkemmin niitä liukasteluja ja muita virheliikkeitä, kaatumisia tms. Ne eivät välttämättä ole vakavia, mutta jokainen lihasjumi taas vain pahentaa tilannetta jatkoa ajatellen, eli koira liikkuu taas himpun verran huonommin ja satuttaa itsensä helpommin.

Videolla myös näette, koko treeniala on edelleen lumessa. Pinta ei ole liukas, siinä ei olla liukasteltu ei koira enkä minä, mutta jos tätä tahtia tamppaan, niin kohta se on. Ehkä alan nakkelemaan siihen vähän soraa pintaan niin sulaa nopeampaa vielä. :)

Saa nauraa, saa arvostella - me ei tosiaan olla mitään pro-litaajia ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti