torstai 11. huhtikuuta 2013

Laihan Lissun ruokalista

Blogin oikean reunan piilopalkista löytää jatkossa koirien ruokalistan aina edelliseltä 7 päivältä. Tarkoituksena tällä olisi inspiroida ja innostaa itseä ja lukijoita. Valitettavasti muistini on niin huono, etten yksinkertaisesti saanut päähäni mitä koirille tarjottiin eilen aamulla...

Lisallahan on ollut nyt kevään myötä kevyempi ruokavalio taas ja seurannan alla ovat edelleen myös nuo nisäkasvaimet tai mitä lie, koska ovat jälleen kadonneet valeraskausoireiden myötä. Meillä koiran laihdutuskuuri toimii niin, että ruoka-annosta pienennetään sopivassa määrin. Ne kun eivät saa herkkuja  tai mitään muutakaan ruokaa aamu- ja iltaruoan lisäksi muulloin kuin treenatessa, jolloin muutenkin kulutus on suurempaa. Lihotuskuurilla Lisan annos oli arviolta n. 120-150g lihatuotteita + 2 kanankoipea /vrk. Nykyisin annos on n. 90-120g lihatuotteita + 1(-2) kanankoipea /vrk. Aloitettuaan lihotuskuurin myös treeninmäärä Lisalla on kasvanut (vrt. vuoden takaiseen) joten suurin osa lisätystä ruoasta on mahtanut mennä lihasten kasvattamiseen ja lihaskunnon ylläpitoon eikä niinkään rasvakerroksen kasvattamiseen, vaikka kyllä sekin syksyllä tuntui aivan eri tavalla kuin nyt.

Jostain englanninkieliseltä palstalta nimittäin luin, että nisäkasvaimia tulisi herkemmin lihaville koirille ja meillähän on nyt takana tosiaan vajaan vuoden kestänyt "lihotuskuuri" Lisalle, kun se on aiemmin ollut hyvinkin hoikka ja kuiva. Siis lihotuskuuri niin, että se on ollut ns. normaalipainoinen (tai meidän mielestä kyllä vähän tukeva) eli ei olla millään jatkuvalla syötöllä kasvatettu massaa. Painoa en punnitsemalla kylläkään seurannut, mutta ulkomuodossa sen huomasi selvästi kun se on tuommoinen pieni ja lyhytkarvainen.

Tuon patin taimmaisten nisien vierellä huomasin ensimmäisen kerran viime syksynä valeraskausoireiden aikaan. Se kuitenkin katosi tullakseen taas seuraavien valeraskausoireiden myötä takaisin pienempänä, mutta niitä tuntui tällä kertaa olevan 2-3. Nekin ovat taas siis kadonneet. Nisäkasvaimethan useimmiten sijoittuvat taimmaisten nisien luokse.

Tarkoituksena on nyt siis seurata tulevatko patit muulloin kuin valeraskauden aikaan ja jos koira pidetään hoikkana, mitä se on ennenkin ollut, miten asian kanssa käy sitten. Lisa ei ole aristannut pattien koskettelua eikä sen liikunta tms. ole niiden myötä ollut erilaista. Lääkäri on myös niitä katsonut ja kehottanut seuraamaan tilannetta.

Tykkään henkilökohtaisesti pitää omat koirat hoikkina ja "urheilullisina", viime kesänä lopulta päätin kokeilla pitää koiraa vähän paremmassa lihassa aloittamalla "rasvakuurilla" ja jatkaa sitä talven yli, että mahdollinen rasvakerros suojaisi liki karvatonta koiraa paremmin talven viimoilta. Miten lie suojannut, vaikea sanoa. Ehkä kuitenkin jatkossa mennään skinnylinjalla.. ihan vaikka noiden kasvaimien vuoksi vain, mutta eihän se pahitteeksi ole agilitykoirallekaan, kunhan lihakset saavat tarpeeksi ravintoa. Näyttelyitä varten koiran ei kylläkään tarvitse ihan laiheliini olla, mutta eipä näiden kanssa hurjasti näyttelyissä olla käytykään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti